Miten valmistautua Tunturihaasteesen?

Pakkauslista – pakolliset varusteet

Nämä varusteet tulee löytyä jokaiselta osallistujalta.

Katso lista pakollisista varusteista ja nappaa itsellesi ylös helpottamaan tulevaa pakkaamista. Tähdellä merkityt varusteet voivat olla yhteisiä toisen henkilön kanssa. Jos sinulta puuttuu jokin listauksen varusteista, voit vuokrata varusteita myös Kiilopäältä. Kannattaa kysellä varusteista hyvissä ajoin ennakkoon!

Pakkauslista – suositellut varusteet

Pakollisten varusteiden lisäksi voit ottaa pakkausavuksi listauksemme suositelluista varusteista.

Nämä varusteet tekevät vaelluksesta hieman miellyttävämmän kokemuksen.

Mitäs sitten, kun olet hankkinut tarvittavat varusteet?

Seuraavaksi on erityisen tärkeää, että testaat varusteet toimivaksi ennen maastoon lähtemistä etenkin, jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä pidemmälle vaellukselle. Harjoittele esimerkiksi pystyttämään oma majoite, säädä rinkka kohdilleen ja opettele trangian käyttö. Alempaa löydät retkivinkkejä ja videoita, joiden avulla voit harjoitella tarvittavia taitoja.

Opettele tärkeimpiä retkeilytaitoja

Rinkan pakkaaminen ja säätäminen

Rinkka on patikkavaeltajan yleisin kantolaite. Tärkeää on valita se kantajan mittojen mukaan ja säätää niin, että paino jakaantuu tasaisesti eikä rinkka paina, hierrä tai tunnu muuten epämukavalta. Tavarat on suositeltavaa pakata kokonaisuuksina erillisiin vedenpitäviin ja erivärisiin pusseihin, jolloin esimerkiksi varavaatteet ja ruokailuvälineet löytää helposti.

Tulenteon ABC

Retkellä tulet tehdään usein silloin, kun laitetaan ruokaa tai halutaan lämmitellä.  Aina kannattaa kuitenkin harkita, milloin todella tarvitsee avotulta. Ruoanlaitossa voi hyvin käyttää retkikeitintä ja lämpimillä taukovaatteilla voi korvata tulilla lämmittelyn.

Retkiruokailu

Retkeily kasvattaa kulutusta, joten omasta energiatasosta on tärkeää pitää huolta. Retkiruoan tulisi olla ravitsevaa, riittoisaa, energiapitoista ja monipuolista, mutta ennen kaikkea sellaista, joka maistuu luonnossa itselle mieluiten.

Kirjallisuutta: vinkkejä varusteisiin, UKK-puiston historiaan ja luontoon

Retkeilyyn on olemassa paljon kirjallisuutta, jonka avulla saa helposti vinkkejä muun muassa varusteista ja retkeilyreiteistä. Tässä muutamia teoksia, joihin voi tutustua etukäteen ja haalia parhaat vinkit omaan käyttöön.

  • Samuli Paulaharju: Sompio; vanhoja kertomuksia UKK-puiston alueelta
  • Kullervo Kemppinen: Lumikuru; retkeilyä Koilliskairassa 1950-luvulla. Tällä kirjalla oli vaikutusta UKK-puiston syntyyn
  • Urpo Häyrinen: Koilliskaira; luontotietoa ja paljon kuvia UKK-puiston alueelta
  • Ossi Määttä: Kevytretkeilijän opas ja Vaellusvarusteet
  • Jouni Laaksonen: Vaeltajan erämaat ja Kiilopään retkeilyopas
  • Vesa Luhta: Lumottu Inarin Lappi; Inarin luonto- ja lintukohdeopas
  • Henry Väre: Retkeilijän tunturikasvio
  • Jorma Luhta: Vaeltajat; Luontokuvia pohjoisimmasta Lapista
Siirry takaisin sivun alkuun